2024-05-03
Hoe een verlaten pompstation werd omgevormd tot een uniek hotel midden in een meer
Verlaten industriële objecten hebben steeds vaker de aandacht van architecten en ontwerpers. Natuurlijk is het veel makkelijker om een nieuw object vanaf nul te bouwen dan om iets ouds te herstructureren. Maar juist daarom zijn dergelijke projecten interessant, omdat de makers van de transformatie voor een moeilijke taak worden gesteld. Ze moeten passen binnen de bestaande afmetingen en een interessant concept creëren dat het gebouw niet alleen een nieuwe look geeft, maar ook een nieuw leven begint. Dit is precies wat de specialisten van het architectenbureau Cumulus Studio hebben bereikt, die een gesloten pompstation aan het Australische Lake St Clair hebben veranderd in een gezellig hotel.
Verlaten groot gebouw in het midden van een schilderachtig meer, bereikbaar via een aparte brug, is op zich al een interessant en aantrekkelijk object. En als je het transformeert tot een klein hotel, zal het uniek zijn, omdat er niets van dit soort meer is in Australië of in andere landen ter wereld. Zo redeneerde Simon Currant, die het project bestelde om het buiten gebruik gestelde pompstation te transformeren.
Het art-deco gebouw in het midden van Lake St Clair werd gebouwd in 1940. Het pompstation werd enige tijd gebruikt voor het verpompen van water naar een nabijgelegen lagune, maar werd later overbodig en simpelweg geconserveerd. Omdat het object een hoge architectonische waarde vertegenwoordigt, werd besloten om het te behouden en om te vormen tot een nuttige toeristische locatie.
Het meer St Clair is gelegen op het eiland Tasmanië. Met een diepte van 174 meter is het het diepste water van het land. St Clair en de omliggende omgeving maken deel uit van het nationaal park en zijn een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Deze plek is erg populair bij Australische en internationale toeristen. Er zijn verschillende wandelroutes hier en op de oevers van het meer kan je bijna altijd vissers vinden, omdat hier waardevolle forel zwemt. Daarom hecht het parkmanagement grote waarde aan alles wat met het meer en de geschiedenis van deze regio te maken heeft.
Het pompstationgebouw, dat sinds de jaren 90 van de vorige eeuw niet in gebruik is, is gereconstrueerd tot het stijlvolle hotel Pumphouse Point. Het interieur van de ruimte is sober, en de buitenkant van het gebouw is bijna onveranderd gebleven, zoals het transformatieproject vereiste. Het gebouw, samen met het meer, maakt deel uit van een natuurlijk complex dat een UNESCO-site is, daarom worden geen ingrijpende veranderingen verwelkomd. Vanwege de specifieke locatie worden personen jonger dan 18 niet toegelaten in het hotel, maar alle anderen kunnen genieten van hun verblijf op deze adembenemende locatie midden op het meer.